Veikkausliiga: Euro-VPS:n ja Ojalattoman Interin kohtaaminen ympäripyöreä


IFK Mariehamn-Ilves

Viidentenä oleva IFK on suht hyvin mitalitahdissa, mutta kiristystarvettakin on. Kotiotteluista on hyvä aloittaa: kahdeksasta ottelustaan Idrottsparkenilla IFK on voittanut vain kolme. Puolustustaan tiivistänyt joukkue on päästänyt koko sesongilla vain 14 maalia, mutta takaiskuista 10 on tullut kotikentällä.

Ilahduttavaa IFK:n kannalta on se, että joukkue on raapinut tuloksia vaikeasta loukkaantumistilanteestaan huolimatta. Ajoittain penkille on jäänyt lähes pelkkiä junioreita, eikä tutusta leveydestä ole ollut tietoakaan. Nyt ykköstähti Petteri Forsell on saanut peliluvan, myös Albin Granlundin ja Bobbie Friberg da Cruzin pelaaminen sunnuntaina on mahdollista.

Kotiottelu Ilvestä vastaan on IFK:lle hyvä tilaisuus kaunistella kotitilastoja. Ilves taisteli toissa perjantaina tasapelin HJK:ta vastaan ja oli lähellä voittoakin, mutta IFK tulee kotikentällään olemaan kovempi haaste kuin Tammelassa vieraillut HJK.

Ilveksen pelissä on kyllä näkynyt ajoittaista piristymistä, kun alkukausi oli silkkaa selviytymistaistelua. Kovin tasaisesti tamperelaiset eivät kuitenkaan pysty tulosta tekemään. Siksi joukkue on sarjassa viimeistä edellisenä. Pitkäaikaispotilaiden lisäksi Ilveksellä on oman tiedotteensa mukaan joitakin "pikkuvammapotilaita", joten kokoonpanot on syytä tarkistaa ennen ottelua.

IFK on kuitenkin kotonaan selkeä ennakkosuosikki. Toukokuussa vastaava ottelu päättyi maarianhaminalaisten 2-0-voittoon, ja samankaltainen tulos on nytkin todennäköisin.

KuPS-FF Jaro

Myös KuPS tavoittelee mitaleita, ja sillä alkaa olla todellinen kiire. Kolmas sija on karannut seitsemän pisteen päähän.

Kuopiolaisten kahta seuraavaa ottelua Jaroa ja Ilvestä vastaan voi pitää vedenjakajina. Ellei sarjan häntäpäähän asettuneilta joukkueilta saada hyvää pistepottia, mitalit voi lähestulkoon unohtaa.

KuPSin hyökkäyspeli on ollut tahmeaa, ja keskikentän dynamo Petteri Pennasen loppukauden poissaolo ei ole ainakaan helpottanut asiaa. Kuopiolaisten paras maalintekijä on viidesti osunut Charlie Trafford. Puhtaista hyökkääjistä kaikkien maalisarake näyttää nollaa - edes 2010-luvun tehokkaimpiin liigapelaajiin kuuluva Irakli Sirbiladze ei ole osunut!

Jaro on pysynyt putoamisviivan paremmalla puolella, koska se on napannut häntäpään kuuden pisteen otteluista pinnoja kovalla prosentilla. Kovempia joukkueita vastaan pistepotti ei ole juuri karttunut. Aggressiivisuuskin on Jarolle tälläkin kaudella ongelma: pietarsaarelaiset ovat katselleet punaista korttia jo neljästi ja keltaistakin 39 kertaa. Sunnuntaina on Peter Opiyon vuoro kärsiä pelikieltoa.

KuPS on ottelun ennakkosuosikki, mutta mikään ei anna ymmärtää, että luvassa olisi keltamustien paraatimarssi voittoon. Nähdyn perusteella tukkoinen 1-0-tulos on lähempänä, eikä Jaron venyminen pisteille olisi sekään jättiyllätys.

VPS-FC Inter

Sunnuntain kolmas ottelu on täysin arvaamaton ennustettava.

VPS konttaa sarjan hännillä kerättyään vain kahdeksan pistettä. Sunnuntain ottelu on kuitenkin ensimmäinen liigapeli uuden päävalmentajan Petri Vuorisen alaisuudessa. Tuore valmentajanvaihdos voi tuoda uutta piristystä. Torstaina VPS pelasi Eurooppa-liigassa kauden parhaan ottelunsa, vaikka joutuikin tyytymään 2-2-tasapeliin AIK:n kanssa.

Toisaalta eurohuuma vie usein joukkueilta fokusta pois liigapeleistä. Näin voi käydä nytkin, vaikka VPS:llä ei todellakaan olisi siihen varaa. Tilastollisestikin kahden europelin välissä pelattava liigaottelu on joukkueille vaikea sekä henkisesti että väsymyksen puolesta. Torstain AIK-ottelu oli lisäksi VPS:lle käytännössä vieraspeli, koska ottelu pelattiin Oulussa.

Pikavilkaisulla sarjataulukkoon Inter on ottelun suosikki, mutta kysymysmerkkejä riittää sinimustienkin leirissä. VPS-ottelu on Interin ensimmäinen ilman joukkueen ykköstähti Mika Ojalaa. Inter ei ole tällä kaudella ollut aiempien kausien tapaan yhden tai kahden nimen varassa, mutta Ojalan tasoisen pelaajan lähtö vaikuttaisi mihin liigajoukkueeseen tahansa. Kauden aikana Ojala teki neljä ja syötti viisi osumaa.

Toinen murheenkryyni Interille on vieraspelaaminen. Kahdeksasta vierasottelustaan joukkue on voittanut vain yhden. Kuukauden takainen visiitti Vaasaankin päättyi rumaan 0-3-tappioon, ja silloin VPS rämpi todella syvällä. Kapteeni Henri Lehtonen vihjasi taannoin, ettei joukkue tee vierasreissuillaan kaikkea niin kuin pitäisi - tarkentamatta sen kummemmin.

Ottelu on lopulta lähtökohdiltaan varsin ympäripyöreä. Pieneksi altavastaajaksi noteerattu VPS on mielenkiintoinen idea kupongille, mutta onko fokus liikaa Euroopassa? Entä kuinka paljon Ojalan lähtö vaikuttaa Inter-hyökkäyksen tehoihin?