Veikkausliiga: Herääkö HJK derbyyn?


HJK-HIFK

Kauden ensimmäisestä derbystä on yli kaksi kuukautta, mutta lähtöasetelmat eivät ole muuttuneet mihinkään: kaikki paineet ovat HJK:lla, HIFK on haastaja.

HJK:lle ottelu on kasvojenpesun paikka. Kahdesta edellisestä ottelustaan Ilvestä ja FC Interiä vastaan Klubi on saanut vain pisteen. On todella harvinaista, että Klubi ottaa vain yhden pisteen kuudesta mahdollisesta.

HJK on toki edelleen sarjakärjessä (tosin kaksi peliä RoPSia enemmän pelanneena), mutta huolestuttavinta sinivalkoisten tekemisessä eivät ole tulokset. Jo Ilvestä vastaan HJK pelasi vaisusti, eikä Ilveksen voittokaan lopulta ollut järin kaukana. Interin vieraana HJK oli puolestaan luvattoman huono, eikä 0-3-tappio ollut surkean esityksen jälkeen yllätys.

On vaikea sanoa, mistä HJK:n vaisuus etenkin vieraskentillä johtuu. Rimanalituksessa Interiä vastaan HJK:n tasokkaimmatkin pelaajat syyllistyivät helppoihin virheisiin, joita edes Interin hyvyys ei selittänyt. Odottaako HJK jo europelejä? Luuliko joukkue ylipäätään selvittävänsä liigan hieman puolivaloillakin kovan materiaalinsa ansiosta?

Päävalmentaja Mika Lehkosuo on pitänyt mölyt mahassaan viimeisen parin viikon aikana. Ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa valmentaja mainitsi ääneen "minikriisin", mutta huomautti samalla, ettei ole huolestunut tilanteesta.

Kotikentällään HJK ei olekaan vielä hävinnyt. Klubin saldo Töölössä pelatuista otteluista on 8-3-0 ja maaliero 20-5, jos HIFK:n isännöimä ensimmäinen derby lasketaan mukaan.

Toisaalta myöskään HIFK ei ole hävinnyt kotonaan. Melko pirteästi pelannut nousijajoukkue on sarjassa seitsemäntenä, eikä putoamistaistelu uhkaa kovin akuutisti tällä hetkellä.

Viiden viime ottelun jaksolla HIFK on hävinnyt vain kerran. Tosin se on myös voittanut näistä otteluista vain yhden, mutta tällä pistetahdilla putoamisen ei pitäisi uhata.

Maanantain derbyssä lataus on kuitenkin molempien joukkueiden leirissä eri luokkaa kuin tavallisessa liigaottelussa. HJK tulee ärsytettynä täyden stadionin eteen, HIFK puolestaan pääsee haastamaan suurempaansa varsin vapautuneesti.

Inter onnistui pimentämään HJK:n nimekkäät hyökkäyspään´pelaajat täydellisesti. Erfan ZeneliAtomu TanakaDemba Savage ja Mike Havenaar pysyivät täysin turkulaispuolustuksen pihdeissä. HIFK lähtenee derbyyn varsin samankaltaisilla aseilla. Se puolustaa tiiviisti, vie Klubilta tilaa pois ja pyrkii hyödyntmään vastustajan puoliskolle jäävää tilaa.

Jos ja kun HJK parantaa peliään, se luo IFK:n puolustamisesta huolimatta riittävästi tekopaikkoja. Toisaalta kahden viime ottelun tuskaileva ja flegmaattinen HJK joutuisi tähtirintojen kanssa koville.

HJK on luonnollisesti ottelun ennakkosuosikki, mutta joukkueen nykyvireellä 1,33 on aivan liian pieni kerroin. HIFK:lla on kaikki edellytykset saada tulos naapuriaan vastaan.

FC Lahti-SJK

Ottelu osuu molemmille joukkueille kahden europelin väliin, mikä tekee asetelmasta ennalta-arvaamattoman. Tilanne on henkisesti vaikea, ja joukkueet saattavat tahtomattaan alitajuisesti jo odotella torstain toisia osaotteluita.

Lahti ei tunnu Veikkausliigassa löytävän maaliverkkoa millään, mutta kaikki muuttui, kun Hiihtostadionille asteli ruotsalainen huippujoukkue Elfsborg. Mustat Kuhnurit nousi kahdesti tappioasemasta tasoihin. Esitys 2-2-lukemiin päättyneessä ottelussa oli kenties Lahden kauden paras.

Liigassa menee surullisemmin. Lahti ei ole voittanut neljään otteluun. Sarjasijoitus on kahdeksas ja matkaa mitaleille 11 pistettä. Ero on melkoisen suuri, ja voi olla, että suurin kiima liigapeleistä on päässyt katoamaan.

Tiiviisti mitalitaistelussa olevalla SJK:lla on siis puolellaan ainakin se etu, että liigassa panosta riittää. SJK:lle ottelu on jonkilainen kasvojenpesun paikka, sillä esitys tappiollisessa ottelussa FH Hafnafjörduria vastaan oli aneeminen.

Liigassakaan ei ole mennyt järin hulppeasti, sillä viiden viime ottelun saldo on 2-1-2. Kiristämisen varaa siis riittää niin liigassa kuin eurokentillä. Viime otteluissa SJK:n tiivis puolustuskin on rakoillut.

Kumpikin joukkue pelaa Eurooppa-liigan toiset osaottelunsa vieraskentällä torstaina, ja vaarana on, että asetelma näkyy maanantain liigapelissä, vaikka sitä ei olisikaan varaa pitää pakkopullana. Liigassa paremmin pelannut SJK nousee pieneksi suosikiksi, mutta vetoa näin arvaamattomasta ottelusta ei kannata hevillä lyödä.

KTP-RoPS

Sen sijaan Arto Tolsa Areenalta intensiteettiä tuskin puuttuu, kun aktiivisen jalkapallon nimeen vannovat KTP ja RoPS ottavat yhteen.

KTP on tällä hetkellä viimeisellä säilyjän paikalla, mutta se on myös pelannut ottelun enemmän kuin karsijan paikalla oleva Jaro. Pisteille olisi siis kovasti käyttöä.

Avain piilee kotiesitysten parantamisessa. Seitsemästä kotiottelustaan KTP on voittanut vain kaksi. Saldo oikeuttaa tällä hetkellä liigan huonoimman isännän titteliin.

Kahdessa viime pelissä KTP:n otteisiin on tullut pientä parannusta. Ensin KuPS kaatui kotikentällä 3-1, minkä jälkeen kotkalaiset pitivät pitkästä aikaa nollan Jaron vieraana. Tosin kuuden pisteen ottelussa maali jäi KTP:ltäkin tekemättä, eikä kaivattua pesäeroa häntäpäässä tullut.

RoPS on kuitenkin selkeästi kovempi haaste kuin kaksi edellämainittua. Katastrofaalisen alkukauden jälkeen RoPS on ollut hurjassa liidossa. Napapiirillä pelataan tällä hetkellä Suomen parasta jalkapalloa. RoPS aloitti kauden kolmella häviöllä, sen jälkeen tappioita ei ole tullut.

RoPS pelaa toki tietynlaisessa hurmiossa ja kovalla itseluottamuksella, mutta pelkästään niiden piikkiin menestystä ei voi laittaa. Myös pelillisesti RoPS tekee oikeita asioita. Aggressiivinen pelityyli toimii, puolustus pitää ja hyökkäyspäässä tulee osumia (Aleksandr Kokko johtaa maalipörssiä kymmenellä täysosumalla).

Kenties kaikkein hämmästyttävintä on se, että RoPS on liigan paras vierasjoukkue. Kyseessä on täyskäännös, sillä 1990-luvulta lähtien RoPS on liigassa pelatessaan kuulunut sarjan surkeimpiin vierailijoihin. Nyt kellossa on aivan eri ääni, vaikka matkat ovat luonnollisesti edelleen liigan pisimmät.

KTP on kotonaan sisukas nippu, mutta ero 14 pistettä enemmän keränneeseen RoPSiin näkynee jossain. Vierailija on tänäänkin vahvoilla, ja ainakaan isäntien täyteen pistepottiin on vaikea uskoa.