Veikkausliiga: HIFK suosikki Ilvestä vastaan


Veikkausliigassa pelataan lauantaina vain yksi ottelu, mutta siitä ei panosta puutu. HIFK ja Ilves pyrkivät molemmat säilyttämään sarjapaikkansa. HIFK on jo nyt varsin lähellä onnistumista. Ilveksellä on edessään vielä jonkin verran töitä, mutta tamperelaisjoukkuekin on ollut etenkin kotonaan vahva viime aikoina. Vierailusta Helsinkiin tulee kuitenkin vaikea.

ASETELMA

Nousijajoukkueiden kausi on mennyt varsin odotetusti. 23 pistettä kerännyt HIFK on sarjassa seitsemäntenä, ja putoamispeikko ei toistaiseksi ole piinannut tähtirintoja. 17 pistettä poiminut Ilves saa jännittää häntäpäässä huomattavasti enemmän, sillä tamperelaisten ero karsintaviivaan on vain pari pistettä. Ilves on kuitenkin viime aikoina piristynyt ja napsinut hyvin pisteitä etenkin kotikentällään.

Lauantaina tamperelaiset tarvitsevatkin lääkkeitä vieraspelaamiseensa. Kauden kymmenestä vierasottelusta käteen on jäänyt vain yksi voitto ja yksi tasapeli. Edellinen vieraspiste tuli heinäkuun alkupäivinä, edellisestä matkavoitosta on vierähtänyt pian kolme kuukautta..

Nämä ovat jokseenkin huolestuttavia merkkejä ennen HIFK-vierasottelua. Kotijoukkue ei ole nimittäin vielä hävinnyt kotikentällään. HIFK on kerännyt tappiottoman kotisaldonsa ansiosta paljon kehuja, mutta todellisuudessa punapaitojen suoritus Sonera Stadiumilla ei ole ollut kovin häävi. Seitsemästä kotipelistä viisi on päättynyt tasan. Kotipeleistä on tullut vain 11 pistettä. Vain liigan hännänhuiput VPS ja KTP ovat keränneet vähemmän pisteitä kotonaan.  HIFK:lla on vieraskentiltä enemmän pisteitä viidestä matkatappiosta huolimatta.

Ottelu on todella tärkeä. Kumpikin joukkue hätistäisi voitolla putoamispeikkoa mukavasti kauemmas. Etenkin HIFK:n voitto tietäisi melkoisella varmuudella sitä, ettei tähtirintojen tarvitse jännittää sarjapaikkansa puolesta. HIFK tarvitsee loppukauden aikana säilymiseen noin 10 lisäpistettä, eikä niiden kerääminen näytä muodostuvan ongelmaksi.

VIRE

HIFK kellisti viikko sitten vieraskentällä FF Jaron 2-0 erinomaisen hallitulla esityksellä. Nyt vastassa on tosin hyvin erilainen haaste. Siinä missä Jaro suosii pallonhallintaa, Ilves pelaa hyvin nopeasti ja suoraviivaisesti. HIFK on kuitenkin osoittanut pystyvänsä napsimaan pisteitä hyvin erilaisiltakin joukkueilta. IFK:n viiden viime ottelun saldo on kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja yksi tappio.

Ilves nappasi viikko sitten kotonaan SJK:lta pisteen 0-0-tasapelillä. Tupsukorvat ottivat vähintään yhden pisteen jo kuudennesta peräkkäisestä kotipelistään. Kuten sanottu, vieraspeleissä on laulettu aivan eri lauluja. Toissa kierroksella Ilves hävisi Lahdessa 1-3, eikä se pystynyt haastamaan Mustia Kuhnureita käytännössä lainkaan. Kenties parhaiten Ilveksen vieraspelaamisen vaikeuksista kertoo päästettyjen maalien saldo. Tammelassa Ilves on päästänyt vain neljä maalia. Sama lukema vieraissa? 25 osumaa.

Toukokuussa Ilves ja HIFK tasasivat pistein lukemin 1-1.

KOKOONPANOT

HIFK:lla on tukku poissaolijoita. Otto-Pekka JurvainenVille Taulo ja Tuomas Mustonen puuttuvat kokoonpanosta, Pauli Kuusijärven ja Jukka Halmeen pelaaminen on epävarmaa. Jatkosopimuksen tehnyt päävalmentaja Jani Honkavaara on kuitenkin hyödyntänyt koko materiaaliaan viisaasti, eikä HIFK:lla ole ongelmia saada kilpailukykyistä ryhmää kentälle.

Ilvekseltä puuttuvat Antti Koskinen sekä pitkäaikaispotilaat Henry Ugwunna ja Olli Vakkala. Avauskokoonpanossa ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia. Hyvässä vireessä olevalta maalivahti Mika Hilanderilta odotetaan jälleen paljon.

YHTEENVETO

Vaikka Ilves on piristynyt, jokainen mittari puoltaa enemmän tai vähemmän isäntiä. HIFK:lla on kotietu, Ilveksen puolustus vuotaa vieraissa, HIFK on joukkueista paremmassa vireessä ja kotijoukkueella on useita vikkeliä hyökkäyspään pelaajia, jotka aiheuttavat ongelmia hajanaiselle Ilves-puolustukselle.

Ilves tarvitsee jälleen huippupeliä Hilanderilta, minkä lisäksi tamperelaispuolustajien on parannettava otteitaan. Pistekin olisi Ilvekselle hyvä tulos, mutta kotikentällään HIFK on selvähkö ennakkosuosikki - olkoonkin, että joukkueen kotisaldoa on hehkutettu hieman liikaa todelliseen pistekertymään nähden.