Veikkausliiga huipentuu, SJK mestariksi


SJK-FF Jaro

Yhtään otollisempaa tilaisuutta mestaruuden varmistamiseen SJK ei voisi saada. Se pelaa kotikentällä ja kohtaa sarjajumbon, joka on voittanut viimeksi 11 kierrosta sitten elokuun alussa.

Tuolloin Jaro yllätti toki juuri SJK:n, mutta sittemmin joukkueet ovat menneet aivan eri suuntiin. Mitä pidemmälle syksy on edennyt, sitä paremmin SJK on pystynyt omaa peliään jauhamaan. Se luo riittävästi maalintekopaikkoja, ja oma puolustus on todella pitävä. Viime sunnuntain FC Inter -ottelua pidettiin SJK:n potentiaalisena banaaninkuorena, mutta joukkue hoiti leiviskänsä vakuuttavasti ja voitti 2-0.

Jaron puolesta puhuu vain toivo, ja siitäkään ei ole paljoa jäljellä. Ottelu on pakko voittaa, ja sittenkään säilyminen ei ole omissa käsissä.

Normaalisti Jaro saattaisi lähteä tällaiseen otteluun puolustamaan tiiviisti ja iskemään vastahyökkäyksin, kuten pari viikkoa sitten Interin vieraana. Nyt sitä vaihtoehtoa ei ole. Ennemmin tai myöhemmin Jaron on avattava peliään. Jos SJK ei muuten riittäviä paikkoja saa, viimeistään Jaron aktivoituminen tulee ne tarjoamaan. Tosin SJK:n pitäisi pystyä kontrolloimaan ottelua muutenkin. Syvällä puolustavia joukkueita vastaan SJK on toisinaan ongelmissa, mutta siinäkin joukkue on kehittynyt syksyn tullen.

SJK:n suurin vastustaja ottelussa ei ole Jaro, vaan SJK itse. Kaikki pelilliset argumentit puhuvat kotivoiton puolesta. Kunhan hermoilu ei sekoita isäntien pasmoja, mestaruuspokaali jää Seinäjoelle. Jos SJK mokaa näin loistavan tilaisuuden, se voi syyttää vain itseään.

FC Lahti-RoPS

Myös RoPSille tilanne on päätöskierroksella melko suotuisa. Lahden loppusijoitus tulee olemaan joko neljäs tai viides, eli ottelu on Mustille Kuhnureille täysin panokseton.

RoPS sen sijaan tarvitsee voiton varmistaakseen hopean ja pitääkseen mestaruushaaveensa hengissä. Rovaniemeläisten itseluottamus on tapissa ja peli hyvällä mallilla, joten voittoon on kaikki edellytykset.

RoPSin joukkue on täynnä onnistujia. Keskikentän kolmikko Antti Okkonen-Moshtagh Yaghoubi-Mika Mäkitalo on pelannut fantastisen kauden, samoin topparit Faith Friday Obilor ja Abdou Jammeh. Hyökkääjä Aleksandr Kokko on iskenyt 14 maalia. Kun keskikaista on näin kovassa iskussa, se heijastuu muillekin osa-alueille.

Lahti pelaa keskinkertaista syksyä ja odottelee todennäköisesti päätössaunailtaa kiihkeämmin kuin itse ottelua. RoPS on ottelun suosikki ja voittanee, kunhan lataus ei mene yli.

KuPS-HJK

Mestariehdokkaista kenties kiperimmässä paikassa päätöskierroksella on HJK. KuPS kuuluu kauden pettymyksiin ja pelaa ilman merkittävää panosta. Yksi iso mutta ottelussa HJK:n kannalta silti on: KuPS on ollut helsinkiläisille inhottava vastustaja. Marko Rajamäki on mestari raapimaan tuloksia tiukoista paikoista, eikä HJK ole tällä kaudella pystynyt vielä voittamaan KuPSia.

HJK:n pelaaminen on kuitenkin parantunut alkusyksyn surkeasta taaperruksesta. Turha näpertely ja hidas pallonsiirtely on vaihtunut nopeaan, aggressiiviseen hyökkäyspelaamiseen. Maalihanat aukesivat toden teolla viimeistään viime viikon 4-0-voitossa IFK Mariehamnista, joten itseluottamuskin lienee parantunut.

Huonot uutiset? Kaikki tämä on HJK:lle liian vähän, liian myöhään. Voitto saattaa irrota, mutta se tuskin lohduttaa. Vaaditaan melkoinen shokki, jotta sekä RoPS että SJK häviäisivät ja tarjoaisivat HJK:lle mestaruuden. Voitto Kuopiosta tai ei, Klubin kausi päättyy pettymykseen.

KTP-Ilves

KTP:lle riittää piste suoran putoamisen välttämiseen. Suora säilyminenkin on realistinen haave, joskaan ei omissa käsissä. Kymmenenneksi nouseminen vaatisi kuitenkin voiton.

Se voitto on kotikentällä täysin otettavissa. KTP ei ole hävinnyt neljään otteluun, ja näistä otteluista kolmessa joukkue on myös onnistunut maalinteossa. Ilari Äijälä on iskenyt maalin kahdessa peräkkäisessä mittelössä.

Mitään takuuvarmaa tykkiä KTP:llä ei ole koko kautena ollut, mutta kesken kauden tullut maalivahti Craig Hill antaa kotkalaisille mahdollisuuden voittaa.

Ilves on pelannut hienon kauden ja varmistanut sarjapaikkansa, mutta loppukaudesta saattaa jäädä hieman hapan maku suuhun. Säilymisen varmistuttua Ilves on hävinnyt neljä ottelua putkeen, ja Keith Armstrongin potkuihin johtanut selkkaus oli omiaan siirtämään huomiota kentän ulkopuolelle. Ilveskin odottelee todennäköisesti jo lomaa. Nälkäisempi KTP on vahvoilla, jollei sorru hermoiluun.

IFK Mariehamn-VPS

KTP-tasapeli kävi VPS:lle kalliiksi, sillä nyt vaasalaiset saattavat hyvinkin valahtaa karsijan paikalle. Jos KTP voittaa Ilveksen, myös VPS:n on voitettava oma ottelunsa. Piste ei välttämättä riitä.

Vaasalaiset joutuvat tekemään täyden työn ja vähän enemmänkin voittonsa eteen. Suomen Cup -mestari IFK Mariehamn pelaa ilman merkittävää panosta, mutta olisi suuri virhe kuvitella, että Grönvitt tulisi otteluun puolivaloilla.

Ottelu on nimittäin Pekka Lyyskille viimeinen IFK Mariehamnin peräsimessä. 13 vuotta ahvenanmaalaisia valmentaneesta Lyyskistä on tullut lähes synonyymi Ahvenanmaan jalkapallolle. Kokkolalainen on yksi IFK Mariehamnin suuruuden luojista, jota kohtaan saarelaisilla on paljon positiivisia ajatuksia vaihtelevasta menestyksestä huolimatta. Lyyski on myös pelaajien keskuudessa pidetty valmentaja.

Asetelmien haku tätä kautta saattaa kuulostaa teennäiseltä, mutta Lyyskin poistuminen on aivan muuta kuin mikä tahansa valmentajanvaihto. Kotiyleisö ja IFK:n joukkue haluavat taata Lyyskille komeimmat mahdolliset jäähyväiset.

VPS on pelannut syksyn varsin inhorealistisella reseptillä. Kaikki perustuu puolustamiseen, puolustamiseen ja puolustamiseen. Tämän päälle luotetaan siihen, että joku, yleensä todennäköinen maalikuningas Juho Mäkelä, tekee harvoista paikoista maalin tai pari.

IFK Mariehamn on ailahteleva, mutta parhaimmillaan todella kova joukkue. Kotijoukkueen hyökkäyskaluston hiljentäminen on VPS:ltä paljon pyydetty.

HIFK-FC Inter

Kierroksen ainoa panokseton ottelu pelataan Töölössä. HIFK:lla on toki mahdollisuus kuuden joukkoon, mikä toisi ylimääräisen kotiottelun ensi kaudeksi, mutta onko siitä pelaajille motivaattoriksi marraskuun kynnyksellä?

Komeasti sarjapaikkansa säilyttävä HIFK päässee joka tapauksessa otteluun paremmilla fiiliksillä kuin Inter, joka jahtasi mitalisijoja pitkälle syksyyn. Interin ilmapallo tyhjeni vasta äskettäin, sillä lopullinen ratkaisu tuli vasta viime sunnuntain SJK-ottelussa. Jaksaako Inter syttyä vielä toden teolla vai jääkö ottelu pakkopullaksi?

HIFK:n ote on karkaillut pitkin syksyä, mutta sen voi laittaa pitkälti turvallisen sarjatilanteen piikkiin. Kotiyleisön edessä pelaaminen nostaa HIFK:n suosikiksi.