Veikkausliiga: Ilves vahvoilla huipputärkeässä ottelussa


FC Lahti-VPS

Lahti on alkukauden tehottomuuden jälkeen alkanut iskeä palloja tolppien väliin, ja sarjataulukko on kiittänyt. Mustat Kuhnurit on kuudentena viiden pisteen päässä mitalisijoista.

Lahti on voittanut kuudesta viime ottelustaan neljä. Viiden ottelun tappiottoman putken katkaisi keskiviikon 0-1-häviö HJK:lle, mutta peliesitys ei ollut Lahdelta siinäkään ottelussa kehno. Tasoitusmaalikin oli suhteellisen lähellä.

VPS osoittaa piristymisen merkkejä, mistä osoituksena on neljän ottelun pisteputki. Kolme otteluista on tosin päättynyt tasan, ja vastaavan tahdin jatkuessa säilymisen kanssa tulee tekemään todella tiukkaa.

Asetelmat ovat silti kohtalaiset. KTP on neljän pisteen päässä, kun VPS:llä on kaksi ottelua vähemmän pelattuna. Tilanne on varmasti helpottunut henkisesti huomattavasti parin viikon takaisesta.

Keskiviikon KuPS-kotiottelu oli silti esimerkki sellaisista peleistä, joista VPS:n pitäisi ottaa voitto vaikka väkisin. KuPS nousi kahdesti tappioasemasta tasoihin ja vaasalaisten päävalmentaja Petri Vuorinen myönsikin, että tulos tuntui tappiolta.

Sunnuntaina VPS joutunee vahvemmin puolustuskannalle. Liigassa vähiten maaleja päästänyttä Lahtea vastaan osumat tulevat olemaan tiukassa, joten onnistumisia tarvitaan ennen kaikkea omassa päässä.

Nykyvireessään Lahti lähteekin otteluun suosikkina. Maalinteko tulee kuitenkin olemaan sillekin vaikeaa, mikäli VPS lähtee vetäytymään ja hakemaan nihilistisesti vähintään yhtä pistettä. Odotettavissa on vähämaalinen tapahtuma, jossa kotijoukkue on vahvoilla.

Ilves-FF Jaro

Ilves pääsee häntäpään kuuden pisteen otteluun erinomaisista asetelmista. Keskiviikkona tamperelaiset ottivat jo toisen peräkkäisen voittonsa, kun FC Inter kaatui Turussa vähintäänkin värikkäiden loppuhetkien jälkeen. Tappion Ilves on välttänyt jo neljästi peräkkäin.

Kotona Ilves on ollut vahva koko kauden. Vain RoPS on hakenut pisteen Tammelasta, ja yhdeksässä kotiottelussaan Ilves on päästänyt vain neljä maalia.

Maalilla Mika Hilander pelaa vahvaa kautta, ja hän hyötyy varmasti siitä, että Ilveksen puolustuslinja on pysynyt varsin samana läpi kauden. Nyt keltavihreiltä alkaa löytyä tehoja myös hyökkäyspäässä. Etenkin Mika Lahtinen on nostanut tasoaan viimeisen kuukauden aikana merkittävästi.

Voitto pisteen päässä vaanivasta Jarosta tekisi Ilveksen tilanteesta jo todella herkullisen. Täysi pistepotti nostaisi Ilveksen 27 pisteeseen ja jo kahdeksan pisteen päähän karsintaviivasta. Suoraan säilymiseen vaaditaan todennäköisesti hieman yli piste per ottelu, joten Ilveksen säilyminen alkaisi näyttää jo todennäköiseltä.

Jaro on sarjassa viimeisellä suoran säilyjän paikalla, mikä on pietarsaarelaisilta varsin odotettu suoritus. Sunnuntaina tilanne on hyvin samankaltainen kuin Ilveksellä: voitolla hajurakoa karsintaviivaan syntyy jo lupaavasti, ja säilyminen alkaa olla käden ulottuvilla.

Edellisessä ottelussaan Jaro otti kovan päänahan, kun se kellisti SJK:n kotonaan 1-0. SJK ei ole ollut parhaimmillaan, mutta tulos on silti hyvä näyte Jaron potentiaalista. Aleksei Eremenko junior teki ottelussa paluun Jaron paitaan, mutta ei vielä onnistunut. Rangaistuspotkunkin nolosti tuhlannut Eremenko jr tulee varmasti auttamaan Jaroa lähiviikkoina.

Sunnuntaina pisteet ovat silti kiven alla. Jaro kuuluu liigan heikoimpiin vierailijoihin, ja Ilves pelaa tällä hetkellä kovalla itseluottamuksella. Pistekin olisi Jarolle hyvä tulos.