Veikkausliiga: Jatkaako RoPSin mestaruusjuna kulkuaan?


Perjantaina pelataan yksi tähänastisen liigakauden ehdottomista kohokohdista, kun RoPS ja HJK kohtaavat Veikkausliigan kärkikamppailussa.

Todellisesta mestaruustaistelusta puhuminen ei tällä hetkellä ole haihattelua. Sarjakärki HJK:n ero RoPSiin on vain neljä pistettä, ja RoPS on pelannut peräti kaksi ottelua vähemmän. Voitolla RoPS nousisi siis jo pisteen päähän, ja sillä olisi edelleen kaksi ottelua vähemmän tilillään.

Eikä kotivoitto olisi edes yllätys. RoPSin kausi alkoi surkeasti kolmella tappiolla, mutta sen jälkeen meno on ollut lähes yhtä voittokulkua. 14 viime pelistään RoPS on voittanut peräti 10.

RoPS on vahva kummassakin päässä kenttää. Sen aggressiivinen pelityyli pitää vastustajat pois vaarallisilta tekopaikoilta. Toppari Faith Friday Obilor pelaa erinomaista kautta. Hyökkäyspäässä 10 maalia tehnyt Aleksandr Kokko on tulikuuma. Kokko on vahva ehdokas maalipörssin voittajaksi.

Sunnuntain maalittomassa KTP-tasapelissä RoPSin esitys notkahti aiempaan verrattuna. HJK:ta vastaan mikään tuskin jää yrityksen puutteesta kiinni. Rovaniemeläisten suuruuden päivistä on yli 20 vuotta, ja perjantain kärkikamppailu on vuoden 2013 cup-finaalin ohella seuran merkittävin ottelu miesmuistiin.

Kaiken lisäksi Rovaniemen keskuskentän uusi pääkatsomo aukeaa virallisesti HJK-otteluun, ja paikalle odotetaan runsaasti yleisöä. Isäntien lataus tulee olemaan sen mukainen.

Samaan aikaan HJK on keskellä vaikeaa jaksoa. Klubin pelaaminen on läpi kauden jättänyt toivomisen varaa, mutta kovan perustasonsa ansiosta HJK on silti sarjakärjessä.

Nykytahdilla siihen tulee kuitenkin muutos. Kolmesta edellisestä ottelustaan HJK on kerännyt vain kaksi pistettä yhdeksästä mahdollisesta. HJK ei pelaa edes otteluiden sisällä kovin tasaisesti. Esimerkiksi derbyssä HIFK:ta vastaan joukkue hallitsi selkeästi toisen puoliajan alkua, muttei onnistunut hyödyntämään tilaisuuksiaan. Loppua kohden ote pääsi jälleen katoamaan - ja HIFK tasoittamaan.

HJK on johtanut koko kaudella vain kahta liigaottelua ensimmäisen puoliajan jälkeen. Klubin tasoisen joukkueen kohdalla se on merkki siitä, että voittoja on monesti tarvinnut jauhaa väkisin.

HJK kohtaa usein tiiviisti puolustavan vastustajan, eikä se ole onnistunut saamaan esimerkiksi kymppipaikan Atomu Tanakasta tämän parasta irti. Yksilö yksilöltä mitattuna Klubilla on kiistatta kasassa liigan paras ryhmä, mutta tällä hetkellä se ei ole enempää kuin osiensa summa - jos sitäkään. HJK pitää paljon palloa, mutta siirtely on usein hidasta ja vaaratonta.

Erityisesti vieraissa Klubin pelaaminen on tökkinyt. Kahdeksasta matkapelistään HJK on voittanut vain kaksi. Helsinkiläisjoukkue on toki silti liigan kolmanneksi paras vierailija, mutta HJK:n tasoiselle nipulle saavutus ei ole kummoinen.

Ensi tiistaina HJK aloittaa taipaleensa Mestarien liigassa latvialaisen Ventspilsin vieraana. Ottelu RoPSia vastaan on viimeinen tilaisuus kuvioiden hiomiseen tositoimissa, mutta ovatko katseet jo kääntyneet alitajuisesti osittain ensi viikkoon?

HIFK:ta vastaan Mika Lehkosuo nosti avaukseen hyökkääjä Ousman Jallow'n, joka toi piristystä HJK:n hyökkäyspeliin, vaikka tuhlasikin maalintekopaikkansa. On mielenkiintoista nähdä, jääkö kovalla kohulla seuraan tullut Mike Havenaar penkille myös Rovaniemellä.

Latautunut RoPS tulee varmasti kotikentälleen kovalla asenteella. HJK:n on parannettava peliään selvästi viime aikojen esityksistä. Jos RoPSin lataus ei mene yli ja kohdistu vääriin asioihin, sillä on hyvät mahdollisuudet voittaa ottelu ja tehdä Veikkausliigan mestaruustaistosta vuosien tauon jälkeen oikeasti jännittävä.

RoPSin kokoonpanosta puuttuvat vammojen takia vain pitkäaikaispotilaat Tomer Chencinski ja Jean-Fridolin Ngambe Ngambe. HJK:n Veli Lampi on sivussa saatuaan kolhun Helsingin derbyssä. Myös Nikolai Alho ja Formose Mendy puuttuvat edelleen Klubin kokoonpanosta.