Veikkausliiga: Kärkikamppailu päättyy ratkaisemattomaan


Veikkausliigassa pelataan keskiviikkona viisi ottelua. Liigaa on takana jotakuinkin ensimmäinen kolmannes, ja sarjataulukon ainoa merkittävä yllätys on VPS:n konttaaminen.

Yhdeksästä ottelustaan VPS on kerännyt vain yhden pisteen. Silkka matematiikka ei lupaa Vepsulle paljoakaan. 11. sijaan eli suoran putoamisen välttämiseen tarvitaan Veikkausliigassa yleensä noin piste per ottelu, eli 33 pistettä.

VPS on jäänyt siitäkin tahdista niin selvästi, että jatkossa se tarvitsee yli 1,3 pistettä per ottelu. Koko kauden tätä tahtia pelaamalla joukkue keräisi noin 44 pistettä ja sijoittuisi harmaaseen keskikastiin. Nyt vaasalaisten on todennäköisesti kerättävä loppukauden ajan pisteitä keskikastin joukkueen tahtia vain välttääkseen suoran putoamisen.

VPS tavoitteli kauden alkaessa mitaleita, mutta niille raitapaidat voivat jättää käytännössä hyvästit jo nyt. Pronssimitalien voi odottaa irtoavan noin 50-54 pisteellä. Maltillisenkin arvion mukaan Vepsu tarvitsisi mitaleille sijoittuakseen yli kaksi pistettä per ottelu. Siihen tahtiin ei ole yleensä asiaa kuin HJK:lla.

Keskiviikon huippuottelussa sen sijaan kohtaavat joukkueet, jotka ovat mitä suurimmassa määrin mukana mitalitaistelussa.

IFK Mariehamn-SJK

IFK Mariehamnin viime kaudet muistaen on hieman vaikeaa uskoa, että Maarianhaminassa kohtaavat kaksi vähiten maaleja päästänyttä joukkuetta. Maalinteko ei ole koskaan ollut IFK:lle ongelma, mutta nyt omaan päähän näyttää tulleen kuria ja järjestystä.

Se on ollut myös tarpeen, sillä Grönvitt on alkukaudesta kärsinyt hyökkäyspään poissaoloista. Petteri Forsellin ja Aleksei Kangaskolkan paluuta ei edelleenkään kannata odottaa henkeä pidätellen, mutta muuten yhdeksän päivän ottelutauko on tervehdyttänyt ryhmää mukavasti. IFK:lla on kasassa varsin vahva kokonaisuus.

Samaa voi sanoa SJK:sta, jonka alkukausi on ollut erinomainen. Ryhmä on iskenyt kymmenessä ottelussaan 16 maalia ja päästänyt itse vaivaiset neljä osumaa. 20 pistettä, maalivahti Mihkel Aksalun valinta kuukauden pelaajaksi ja Cedric Gogouan sekä Richie Dormanin valinnat kuukauden joukkueeseen kertovat omaa kieltään SJK:n kaudesta tähän mennessä.

Tästä huolimatta SJK:n vierassuosikin asema kertoimissa vaikuttaa oudolta. IFK on vain yhden pisteen SJK:ta perässä, joten saarelaisten alkukausi on ollut lähes yhtä hyvä. Kumpikin joukkue on sellaisessa pistetahdissa, jolla juhlittaisiin mestaruutta monissa muissa sarjoissa.

IFK on hävinnyt vain HJK:lle, ja Idrottsparkenilta täysiä pisteitä ei ole hakenut vielä kukaan. Kotonaan tuhoisaa jälkeä tehnyt SJK on puolestaan voittanut vieraissa vasta kerran. Vieraiden matkustamisen ja Wiklöf Holding Arenan pienen kentän ansiosta IFK:n kotietu on vieläpä kohtalaisen merkittävä.

Kummallakin joukkueella on maalintekovoimaa, mutta todennäköisesti keskiviikon mittelö ratkaistaan puolustusten välillä. Isot panoksetkin saattavat näkyä pienenä varovaisuutena. Luultavasti edessä on tasainen vääntö, joka voi kääntyä kummalle joukkueelle tahansa.

SJK on saatu lähes ympäripyöreässä ottelussa vierassuosikiksi, mutta vieraiden jääminen vaille täyttä pistepottia nousee juuri siksi kiinnostavaksi peli-ideaksi. Joukkueet ovat tällä hetkellä todella lähellä toisiaan, eikä pistejako yllättäisi tippaakaan.

Tasapeli

VPS:n kurjuusputken jatkuminen näyttää vaasalaisittain huolestuttavan todennäköiseltä. Nyt Hietalahdessa vierailee kautensa yllättävän hyvin avannut FC Inter, seuraavaksi Vepsu kohtaa KuPSin, FC Lahden ja SJK:n.

Inter on tehnyt täyskäännöksen kahden viime kauden jälkeen ja pelannut monipuolista ja iloista jalkapalloa. Lukuisat loukkaantumisetkin ovat olleet vain hidasteita. Nyt laatutoppari Eric Matoukou on jälleen käytettävissä. Diogo da Costa ja Vahid Hambokin tekevät paluuta, mutta VPS-ottelu tulee heille liian aikaisin. Petros Kanakoudis on pelikiellossa.

Inter ei ole voittanut kolmeen otteluun, mutta otteluohjelmakaan ei ole hellinyt (KuPS, HJK, IFK Mariehamn). VPS:n itseluottamus ei voi olla järin korkealla tasolla, vaikka päävalmentaja Olli Huttunen julkisuudessa muuta vakuutteleekin. Interin voittokerroin 2,35 on harkitsemisen arvoinen.

Vieraita puoltavia vetoja voi harkita myös Lahdessa, kun HIFK vierailee Kisapuistossa. Vain kaksi ottelua voittanut FC Lahti kuuluu alkukauden pettymyksiin, nousija HIFK taas on pelannut varsin lupaavasti. HIFK on pisteen Lahtea edellä, vaikka on pelannut yhden ottelun vähemmän.

HIFK on viiden ottelun tappiottomassa putkessa, ja vierasvoittotilikin aukesi toissa kierroksella Kotkassa. FC Lahden esitykset ovat olleet niin tukkoisia, että tähtirinnoilla on hyvät mahdollisuudet kartuttaa pistetiliään keskiviikkonakin. Lahti on kertoimellaan 1,75 yliarvostettu ennakkosuosikki.

Otteluohjelma näytti jälleen kummallisuutensa, kun muiden tavoin hurjassa pelitahdissa ollut Ilves sai yhtäkkiä 10 päivän pelitauon. Siitä olisi varmasti apua, ellei juuri nyt vastaan tulisi HJK vieraskentällä. Ilves on haastanut tasaisesti samoilla sijoilla majailevia joukkueita, mutta liigan parhaimmistoa vastaan jossiteltavaa ei ole jäänyt. Tamperelaisten venyminen pisteille olisi suuri yllätys.

Nousijoista KTP on jättänyt itsestään pelillisesti hieman pirteämmän kuvan, vaikka pistetahti ei olekaan Ilvestä kummempi. Loukkaantumissuma ja vaikea alkuohjelma ovat hidastaneet KTP:n kulkua, mutta silti ryhmä on hyvissä iskuasetelmissa putoamistaistelussa.

RoPS lienee kuitenkin Rovaniemellä liian kova pala, etenkin kun KTP:n sairastuvalla on edelleen ruuhkaa. RoPS on todella vahvassa vireessä, eikä kotkalaisille voi luvata tuliaisia napapiiriltä.

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!