Veikkausliiga: SJK tarvitsee pisteitä HJK:lta


Veikkausliigassa pelataan torstaina neljä varsin mielenkiintoista ottelua. Neljän kärki (HJK, RoPS, SJK, IFK Mariehamn) alkaa jo erottua, joten mitalitaisteluun povatuilla FC Lahdella ja KuPSilla alkaa olla kirimistä. Sama pätee Interiin, joka ei tosin ennen kauden alkua ollut yhtä kuuma mitalikandidaatti.

Myös putoamistaisto alkaa muodostua neljän kaupaksi FF Jaron, KTP:n, Ilveksen ja VPS:n kesken. Peräpäässä on kuitenkin huomattavasti tiukempaa, sillä sijat 5-11 mahtuvat kuuden sarjapisteen sisään.

Entä se tärkein: löytyykö HJK:lle tällä kaudella haastajaa? Kysymykseen saadaan vastauksia, kun SJK vierailee Töölössä.

HJK-SJK

Monet haaveilivat ennen kauden alkua, että Veikkausliigaan saataisiin aito mestaruustaistelu. Sellaisen syntyminen vaatisi SJK:lle hyvää tulosta keskiviikon kärkiottelussa. Voitolla SJK kaventaisi eron kolmeen pisteeseen, HJK puolestaan venyttäisi eron yhdeksään täydellä pistepotilla. HJK on kuitenkin pelannut kaksi ottelua enemmän.

Joukkueet kohtasivat jo toukokuun lopussa Seinäjoella. HJK nousi tappioasemasta väkisin 2-1-voittoon. Miksi mikään muuttuisi nyt?

Mahdollisesti ainakin siksi, ettei HJK:n peli vakuuta vieläkään. Viime viikon maalittomassa FC Lahti -tasapelissä HJK:lla oli jopa onnea (ja hyvä maalivahti), kun joukkue poistui Kisapuistosta piste mukanaan. Mike Havenaar on kärjessä hieman parantanut otteitaan, mutta HJK ei ole vieläkään onnistunut hyödyntämään japanilaisen vahvuuksia kunnolla.

SJK tulee olemaan ainakin erilainen haaste kuin mitä HJK normaalisti kotonaan kohtaan. Simo Valakarin joukkue tulee todennäköisesti hakemaan ottelusta voittoa eikä vain puolustamaan ja pitämään lukemia nollissa mahdollisimman pitkään.

Tähtitoppari Cedric Gogouan pelikielto osuu SJK:n kannalta ikävään paikkaan, mutta asialla on toinenkin puolensa. Gogoua on kiistatta erinomainen pelaaja, mutta sortuu ajoittain höntyilyyn ja pelaa itseään ulos. HJK:ta vastaan moiseen ei ole varaa. Todennäköinen korvaaja Zeljko Savic on norsunluurannikkolaista kurinalaisempi.

HJK lähtee kotiotteluihinsa ennakkosuosikkina, oli vastassa kuka tahansa. Ryhmän tähänastiset esitykset ovat kuitenkin olleet kaikkea muuta kuin ylivoimaisia, ja SJK:n suorastaan kuuluu haastaa Klubi tiukasti. Kotikentällä HJK:lla ei ole tapana hävitä, mutta SJK:lla on kaikki mahdollisuudet saada Töölöstä tulos. Vieraita puoltavat kertoimet ovat hyvin mielenkiintoisia.

Tuplamahdollisuus X2

Kautensa hyvin aloittanut FC Inter on palloillut jo viisi ottelua peräkkäin ilman voittoa. Kahden edellisen kierroksen tappioissa VPS:lle ja Ilvekselle viime kausilta tuttu virkamiesmäisyys on nostanut päätään. Alkukaudesta pikatahtia viisi maalia ennen loukkaantumistaan iskeneen Vahid Hambon paluu tulee sopivaan paikkaan. Hambo ei todennäköisesti vielä ole 90 minuutin kunnossa, mutta kun viidessä ottelussa on syntynyt vain kaksi maalia, hyökkääjän luulisi menevän suoraan avaukseen.

Kupittaalle saapuva KTP kärsii samanlaisista ongelmista. Kolmessa viime ottelussa kotkalaiset ovat jääneet maaleitta, kahdessa edellisessä pelissä on tullut tukkaan. Mikäli Interin alavireisyys jatkuu, KTP:llä on mahdollisuuksia pisteille, mutta pohjimmiltaan kyse on keskikastin joukkueen ja putoajaehdokkaan kohtaamisesta. Inter on kotonaan selvähkö suosikki.

IFK Mariehamnin tappioton kotisaldo mureni 0-3-tappioon SJK:ta vastaan. Yleisesti ottaen IFK:n pelissä on kuitenkin tapahtunut edistysaskeleita viime kausiin verrattuna, kuin 12 ottelussa omissa on soinut vain yhdeksän kertaa. Parantunut puolustuspeli antaa IFK:lle enemmän mahdollisuuksia pisteille, vaikka hyökkäystehot ovat hieman kärsineet oman pään kunnostamisesta (13 tehtyä maalia 12 ottelussa).

Maalinteon kanssa tuskailleen Kuopion Palloseuran visiitistä Maarianhaminan kapealle kentälle tulee vaikea. KuPSin päävalmentaja Marko Rajamäki on paneutunut hyökkäyspelin parantamiseen maajoukkuetauon aikana, nyt on tultava tulosta. Peli on ollut liian hidasta, ja pitkä pallo kohti hyökkääjäkolosso Irakli Sirbiladzea lähtee turhan herkästi.

Jos KuPS menee ottelussa johtoon, kamppailu voi kääntyä mihin suuntaan tahansa, mutta lähtökohtaisesti IFK on pieni suosikki kotikentällään. Maaleilla Idrottsparkenilla tuskin juhlitaan.

Keskiviikon kattauksen täydentää kahden alisuorittajan VPS:n ja FC Lahden kohtaaminen. VPS:llä on edelleen vasta viisi pistettä, mutta hätä ei (enää) ole tämännäköinen: karsijan paikalle on viisi pistettä, ja kaikki muut häntäpään joukkueet ovat pelanneet 1-2 ottelua enemmän. Ilman täysin poikkeuksellista kiriä VPS ei kuitenkaan pelaa enää muusta kuin sarjapaikan säilyttämisestä.

Ennen maaottelutaukoa vaasalaisten ahdinko hellitti. 3-0-kotivoitto Interistä avasi varmasti henkisiä lukkoja, eikä vierastasapeli Kuopiossakaan ole hullumpi suoritus. Turvallisille vesille on vielä matkaa, mutta alkukaudesta ryvettynyt itseluottamus sai hiukan parannusta. Huono uutinen Vepsulle on Clifton Miheson loppukauden poissaolo.

Myös Lahti on hieman piristynyt, ja taukoa edeltäneessä HJK-ottelussa Mustilla Kuhnureilla oli kaikki mahdollisuudet voittoonkin. Viime kaudelta tuttu tasapeliherkkyys on kuitenkin vaivana. Lahti on pelannut jo kuusi tasapeliä, mutta samalla se ei ole pystynyt kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi samaa tahtia kuin viime kaudella. Voittotahdin on kiristyttävä. Neljästä viime ottelusta on tullut vain yksi pistepotti.

VPS on arvioitu kotikentällään altavastaajaksi. Isäntien kertoimeen (2,90) tekisi mieli iskeä nyt, kun vaasalaistunneln päässä näkyy edes jonkin verran valoa. Toisaalta kummankin joukkueen nykyvirettä on melko vaikea arvioida.

Lyö vetoa Veikkausliigasta täällä!