Veikkausliiga: Viikonlopun kohokohta Rovaniemellä


Veikkausliigassa pelataan sunnuntaina kolme kovien panosten ottelua. Ennen kaikkea Rovaniemellä pelataan elintärkeä kärkipään mittelö, kun RoPS isännöi IFK Mariehamnia. Myös muissa otteluissa pelataan tärkeistä pisteistä.

FC Inter-FC Lahti

Joukkueet ovat sarjassa peräkkäin sijoilla viisi ja kuusi, mutta välissä on seitsemän pistettä Interin eduksi. Sunnuntain ottelu on Lahdelle todennäköisesti vihoviimeinen tilaisuus nousta mukaan mitalitaisteluun.

Voiton hakeminen Turusta on helpommin sanottu kuin tehty. Inter on pelannut läpi kauden kotonaan erinomaisesti, ja mitalit olisivat kosketusetäisyydellä, jos vierasesitykset olisivat lähellekään samaa tasoa.

Inter on helsinkiläisten ohella sarjan ainoa tappioton kotijoukkue. Sen hyökkääminen on monipuolistunut selvästi viime kaudesta, eivätkä tehot ole enää parin pelaajan varassa. Mika Ojalan taannoisen lähdön seurauksia on tosin parin ottelun jälkeen vielä vaikeaa arvioida. Tällä viikolla Inter myi myös Vahid Hambon, mutta vain kuusi ottelua pelannut hyökkääjä on ollut jo pitkään sivussa peleistä. Lahti-otteluun Inter saanee takaisin kokoonpanoonsa sairastuvalla olleet Kalle Kaupin ja Jukka Lehtovaaran.

Lahti on puolustanut läpi kauden tiiviisti, mutta kärsinyt hyökkäyspäässä pahasta tehottomuudesta. Viime sunnuntain 3-1-kotivoitto Ilveksestä saattoi tuoda sille osa-alueelle helpotusta, mutta visiitti Turkuun on huomattavasti kovempi haaste.

Siipirikkoisena Ilvestä vastaan pelannut Lahti on viikon aikana tervehtynyt, sillä vain Markus Joenmäki on varmasti sivussa sunnuntaina. Parhaalla miehistölläänkin Lahden on kuitenkin onnistuttava puolustuspäässä erittäin hyvin, jotta pistepotti karttuisi kotonaan vaarallisen Interin vieraana.

Ilves-SJK

SJK (tai ainakin Akseli Pelvas) löysi maalijyvänsä, kun SJK kyykytti HIFK:ta Pelvaksen neljällä osumalla. SJK on tehnyt kauden mittaan yhteensä 29 osumaa, mutta maalinteko on ollut jaksottaista, ja väleihin on mahtunut tehottomia jaksoja.

SJK vahvistikin hyökkäyskalustoaan Roope Riskillä, joka ei ollut kokoonpanossa vielä HIFK:ta vastaan. Nopea pystyjuoksija Riski on pelaajatyyppinä erilainen kuin esimerkiksi Toni Lehtinen, joten turkulainen tuo uusia vaihtoehtoja SJK:n ajoittain ylivarovaiseen hyökkäämiseen.

Tuskaisen alkukauden jälkeen Ilves on oppinut pääsarjan tavoille ja saanut tililleen useita hyviä tuloksia lähiviikkoina. Kesä-heinäkuussa Ilves on voittanut Interin ja Lahden ja niistänyt pisteen HJK:lta ja IFK Mariehamnilta. Viimeksi Lahti tosin nappasi tamperelaisista revanssin 3-1-voitolla. Antti Ojanperän pelikielto aiheuttaa Keith Armstrongille pientä päänvaivaa sunnuntain ottelun alla.

Ilves on kotikentällään hieman aktiivisempi kuin vieraissa, mutta sarjan parhaimmistoon kuuluvaa SJK:ta vastaan keltavihreät lähtevät otteluun todennäköisesti puolustuksen kautta. SJK ei ennakkosuosikin statuksestaan huolimatta lähde vieraissa soitellen sotaan, joten odotettavissa on varsin vähämaalinen mittelö. Materiaaliltaan selvästi vahvempi SJK on suosikki.

RoPS-IFK Mariehamn

Sunnuntain huippuottelu pelataan Rovaniemellä. RoPS on haastamassa HJK:ta mestaruustaistelussa, IFK mielii samoihin kahinoihin mukaan. Etenkin IFK:lle ottelu on tärkeä, sillä tappiolla kahden kärki saattaisi päästä jo vaarallisen tuntuisesti karkuun.

RoPS on ollut kovassa lennossa jo pitkään, mutta kahdessa edellisessä vieraspelissään se ei ole vakuuttanut. Jos edes toinen häntäpään KTP:tä tai VPS:ää vastaan nuhjattu tasapeli olisi kääntynyt voitoksi, RoPS johtaisi sarjaa.

Kotona kulkee kuitenkin edelleen. Viimeksi HJK poistui Lapista tappio niskassaan. Ylipäätään kuntopuntari kertoo lahjomattomasti, että RoPS on ilman muuta sunnuntain superottelun ennakkosuosikki.

Aiemmin loukkaantumisista kärsinyt IFK Mariehamn ajautui varamiehisenä viiden tasapelin putkeen, joka päättyi viime sunnuntain 4-3-voittoon Jarosta. Mitalisijat ovat kaikkea muuta kuin karanneet, mutta voittotahdin on kiristyttävä.

Jaro-ottelussa IFK:n puolustamisessa oli jälleen viitteitä viime kausista, jolloin verkko soi kummassakin päässä alvariinsa. Pitkässä juoksussa IFK:lla ei ole varaa palata aiempien kausien hulluihin päiviin, vaikka Jaroa vastaan voitto irtosikin. Juuri tiivistynyt puolustaminen on ollut Grönvittin menestyksen avain tällä kaudella. Hyökkäyspäässä maalitahdin voi odottaa jopa kiristyvän Petteri Forsellin tervehdyttyä.

Sunnuntaina RoPS on joka tapauksessa ottelun ennakkosuosikki. Perustasoltaan joukkueiden väliset erot ovat kuitenkin niin pieniä, ettei oikeastaan mitään lopputulosta voi sulkea pois. Pisteiden tärkeys saattaa näkyä molempien ryhmien pelissä, eikä maaleilla välttämättä mässäillä pohjoisessakaan.